Maak kinderen in nood zichtbaar

Signaleer & reik de juiste hulp aan

In dit onderdeel van de site tref je de volgende informatie aan:

1. een database met informatie over eetstoornissen

2. een database met hulpverleners

3. zorgketen bij anorexia nervosa

4. blogs van ervaringsdeskundigen

Danique van Wijk

Door Danique van Wijk

"Wat heb ik mij alleen gevoeld. Alleen en een enorme aansteller. Ik had geen ondergewicht meer, de eetstoornis was niet meer zichtbaar, dus iedereen dacht dat ik genezen was en dat moest ik dan ook zijn van mezelf. Dat viel tegen. Ik was nog lang niet genezen en had nog heel veel hulp nodig. Er was alleen niemand die dat zag."

Wanneer iemand onder- of overgewicht heeft, ontstaan er vaak zorgen of worden deze zelfs geuit. De leerling waarvan de cijfers dalen of waar duidelijk aan te zien is dat het niet goed gaat, wordt in de gaten gehouden. Dit terwijl cijfers uit 2011 en 2014 uitwezen dat zo'n 50 tot 70% van de eetstoornispatiënten in de categorie Niet Anderszins Omschreven (verder afgekort tot NAO), een categorie waarbinnen de meesten een 'gezond' gewicht hebben, vallen (Matsumoto, 2011). Gezond staat hier tussen aanhalingstekens, omdat een eetstoornis niet gezond is. Degenen met eetstoornis zoals NAO of boulimia nervosa zijn vaak verre van gezond. Ze kunnen dan wel een gezond gewicht hebben, maar dan nog wordt er vaak (lichamelijk) schade, zoals osteoporose of amenorroe, aangericht door het slechte eetpatroon (Matsumoto, 2011).

"Lange tijd heb ik een zogenaamd 'onzichtbare eetstoornis' (eetstoornis NAO) gehad. De eetstoornis werd bij mij onzichtbaar, omdat ik op een gegeven moment weer een gezond gewicht had en weer deelnam aan het 'gewone' leven. Ik functioneerde en wist heel de wereld voor de gek te houden. Met mij was er niets aan de hand. Ook mezelf nam ik niet serieus. Wanneer ik me rot voelde, stelde ik me aan. Het viel allemaal wel mee bij mij. Het ging goed en ik voelde me prima. Dacht ik."  .... tik op tekst om meer te lezen