Blog 13 'Houden van jezelf'

Houd van jezelf, dan heb je nooit iemands goedkeuring nodig. Tegenwoordig lijkt uiterlijk zeer belangrijk te zijn en lijkt innerlijk ondergeschikt. De media, fashion-, beauty- en filmindustrie attenderen iedereen erop wat de huidige schoonheidsidealen zijn en hoe jij hier als persoon zijnde aan kan (of moet) voldoen.

Op dit moment zie ik op social media allerlei "challenges" oftewel "uitdagingen" voorbij komen waarbij men probeert te voldoen aan onrealistische schoonheidsidealen. Denk maar eens aan de "Kylie Jenner Challenge" waarbij men door middel van een glas of andere technieken vollere lippen probeert te krijgen omdat men graag dezelfde volle lippen heeft als Kylie Jenner, het halfzusje van realityster Kim Kardashian.
Daarna ontstond de "thigh gap challenge" en de "belly button challenge", allerlei uitdagingen niet op de werkelijkheid gebaseerd, waarmee jonge meiden in aanraking komen en wat hun zelfbeeld kan vertekenen. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Waarom zou je aan een ideaal moeten voldoen, totaal niet gefocust op de werkelijkheid? Een ideaal wat ongezond is, niet nodig is, wat jou onzeker maakt, laat twijfelen over jouw lichaam en wat jou nooit goed genoeg laat voelen.

Veel vrouwen doen er tegenwoordig alles aan om aan dit onrealistische schoonheidsideaal te voldoen. Hun zelfvertrouwen en eigenwaarde gaan hand in hand met hun uiterlijk en hoe de maatschappij hierop reageert. Niet alleen vrouwen worstelen hiermee, ditzelfde geldt voor mannen.
Men wordt behandeld als lustobject, in plaats van als een mens met gevoelens, verlangens en gedachtes. Seksuele intimidatie op werk, op straat of zelfs op school is iets wat steeds meer in de media naar voren komt en waarvoor aandacht wordt gevraagd. Iemand is namelijk zoveel meer dan alleen een lichaam!

Hoe kan jij van jezelf leren houden als er zoveel druk op je wordt gezet van buitenaf?
Een drietal punten kan je helpen om die stap te zetten:

1. Onderzoek wie jij bent, wat jou JIJ maakt en wat jou uniek maakt vergeleken bij de rest van de wereld. Wat zijn al die gedachtes, gevoelens en idealen die jou "speciaal" maken? Richt je hierbij voornamelijk op je kwaliteiten, je sterke eigenschappen, en niet op jouw uiterlijk. Het is belangrijk om naar jezelf te kijken voorbij de reflectie die jou aanstaart vanuit de spiegel. Je uiterlijk is slechts een omhulsel, vanbinnen bevindt zich de persoon die jij werkelijk bent.
2. Maak een collage met jouw kwaliteiten, voorkeuren, wensen en dromen die typisch zijn voor jou en die jou als persoon kenmerken. Gebruik plaatjes, foto's, stukjes tekst om JOU te laten zien!
3. Iedere keer dat je er naar kijkt, besef je wie JIJ werkelijk bent en dat je er mag zijn ten alle tijd! Gebruik het ter inspiratie en hopelijk laat het jou dan inzien dat je jouw eigenwaarde nooit hoeft te baseren op jouw uiterlijk. Jij bent zoveel meer dan dat alleen!

Wat draagt tevreden zijn met jezelf bij aan jouw leven?
Wanneer je jezelf accepteert en tevreden bent met de persoon die je bent en bent geworden, gaan er veel deuren voor je open en merk je dat je omgeving ook heel anders op jou gaat reageren.

Schoonheid
Zoals ik al eerder heb beschreven in vorige blogs, betekent mooi zijn = stralen. Doordat jij jezelf accepteert zoals je bent, straal jij je licht uit over anderen en dat maakt jou mooi. Iemand die van zichzelf houdt, straalt van binnen naar buiten toe en dat heeft een magische aantrekkingskracht.

Anderen inspireren
Doordat jij jezelf accepteert zoals jij bent, straal je veel kracht uit. Die kracht geef je door aan anderen en door jouw positieve instelling ben jij een inspiratie voor anderen. Het geeft niet alleen jou een boost aan energie, maar dit voelt jouw omgeving ook! Op deze manier kun jij ook een lichtpuntje in de duisternis zijn voor mensen die nog worstelen met zichzelf. Als jij van jezelf leert te houden en bent gaan houden, sta je weer met beide benen op de grond, en straal je moed en levenslust uit.

Zelfvertrouwen groeit
Wanneer jij van jezelf bent gaan houden, groeit je zelfvertrouwen en dat betekent dat je in jezelf bent gaan geloven. Je voelt je waardevol en dat jij er mag zijn. Je beseft dat er zoveel meer is dan jouw buitenkant. Je bent klaar om je vleugels uit te spreiden en weer de wereld in te vliegen.

Fijn gezelschap
Als jij van jezelf houdt, trek je mensen die graag omgaan met iemand die een positieve attitude heeft. Iemand die voortdurend negatief in het leven staat, vindt men veel lastiger om mee om te gaan. Men kan jou uit de weg gaan of niet meer weten hoe jou op de juiste manier te benaderen. Iedereen wilt namelijk graag omringd zijn met mensen die een positieve vibe hebben, dat geef je namelijk door aan anderen.

Innerlijke rust
Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, word je niet voortdurend uit balans gebracht. Het geeft je houvast en zorgt voor stabiliteit in je leven. De stormachtige gedachtes gaan liggen in je hoofd en er wordt plaats gemaakt voor innerlijke rust. De hitte die jouw lichaam en geest in vuur en vlam zette, en jou van binnen naar buiten toe verteerde, is uitgeblazen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de as op te ruimen en schoon schip te maken.

Verbondenheid
Doordat jij jezelf onzeker voelt, kan dit zijn weerslag hebben op vriendschappen en liefdesrelaties. Je gaat mensen liever uit de weg, dan er mee omringd te zijn. Je bent bang voor negatieve boodschappen die jou nog verder de afgrond in kunnen storten. Je wilt het liefst alleen zijn en wilt anderen niet belasten met jouw "problematiek". Doordat je van jezelf houdt, krijg je meer vertrouwen in jezelf en in anderen, waardoor je voor je naasten tijd vrij kunt maken. Je gaat tijd investeren in relaties en vriendschappen en onderhoudt ze goed.

Het is belangrijk om jezelf te accepteren zoals je bent, want de wereld wordt zoveel mooier voor je wanneer je om jezelf kan geven.
Houd van jezelf en ben trots op alles wat je doet en al hebt bereikt. Zelfs als je fouten maakt, betekent dit dat je probeert. Het leven gaat nu eenmaal met vallen en opstaan, zolang je maar elke keer weer opkrabbelt!