Blog 15 'Laat je dromen groter zijn dan je angsten!'

Ieder mens heeft in zijn leven angst gekend of zit er nog midden in. Angst vreet energie, terwijl die energie voor mooie doeleinden kan worden gebruikt. Angst heeft altijd een oorsprong, een bron, want angst ontstaat namelijk niet zo maar. Het ontstaat voornamelijk door nare gebeurtenissen die in het verleden hebben plaats gevonden, door onverwerkte emoties en trauma's.

Deze problematiek heeft ergens wortel kunnen schieten op een ongezonde voedingsbodem. Je gaat in de overlevingsmodus, proberend om het hoofd nog boven water te houden. Door deze continue druk die als een strop om jouw nek zit, vergeet je te genieten van het leven, en hierdoor is er in jouw hoofd ook geen ruimte om te dromen en deze dromen te gaan verwezenlijken. De dromen worden weggestopt of uit elkaar gescheurd door angst en frustratie en er blijft slechts een vage herinnering over.

Als mens zijnde zijn wij snel angstig en vlug op ons hoede. Velen zijn bang voor het onbekende, bang om "in het diepe" te springen. Bang om hun "comfortzone" oftewel "het bekende" te verlaten. Het bekende geeft rust, een gevoel van veiligheid. Wanneer je die sprong in het diepe neemt, slaat de twijfel toe. Wordt alles dan wel zo mooi als jij hebt bedacht en zal je dan wel gelukkig worden? Zal je dan niet verdrinken in allerlei onzekerheden die jij dan kan tegenkomen of die jouw pad kunnen doorkruisen?

Veel mensen doen dagelijks dingen die ze helemaal niet leuk vinden om te doen, maar durven het niet achter zich te laten omdat ze anders het "onbekende" het hoofd moeten bieden of tegen mogelijke risico's aanlopen. Ook al is hun baan elke dag een kwelling, ook al hebben ze een slecht huwelijk, ook al zijn ze ontevreden waar ze wonen, alles wordt uiteindelijk gewenning. Liever ellende dan een onzekere situatie tegemoet treden.

Door al die onzekerheden die jij met je meetorst en angsten die jou in hun greep houden, blijf je jouw dromen voor je uitschuiven en blijf je jezelf ervan doordringen dat dit toch niet voor jou is weggelegd. De dromen die jij als kind had en waarover jij fantaseerde, de dromen die een glimlach op jouw gezicht toverde, verdwijnen als sneeuw voor de zon en het enige wat overblijft is leegte. Een leven zonder dromen, is namelijk een zeer leeg en arm leven.

Dit geldt zeker voor iemand die worstelt met een eetstoornis. Een eetstoornis staat namelijk gelijk aan angst. Angst om het verleden onder ogen te komen en om de toekomst het hoofd te bieden. Elke dag voelt als een beproeving en als een "struggle to survive". Langzaam beginnen alle lichtjes in jouw hoofd te doven die jou nog de juiste richting moeten wijzen en dan blijft er slechts duisternis over.

Veel mensen ervaren duisternis wanneer zij kampen met een psychische stoornis. En hoe kan dit dan worden doorbroken? Je moet over een enorme wilskracht, doorzettingsvermogen en levenslust beschikken om al jouw angsten tot gruis te slaan en voor jouw dromen te kiezen. Dromen zijn namelijk iets prachtigs, iets om voor altijd te koesteren en te omarmen. Het zijn toekomstbeelden die mensen bij zich dragen van hun wensen en verlangens. Op deze manier ontdek je ook je verborgen talenten en vaardigheden! Het realiseren van een droom geeft je een ongekende vrijheid en laat je stralen van geluk.

Hoe kun je jouw dromen laten zegevieren over jouw angsten?
Er zijn drie dingen die uitermate belangrijk zijn en die jou weer een stap dichter bij de verwezenlijking van jouw dromen brengen.
De eerste stap is namelijk het verleden te weten los te laten, de tweede is het heden te transformeren naar iets positiefs en de derde stap is jouw dromen uitwerken die jij in de toekomst wilt gaan verwezenlijken.

1. Het loslaten van het verleden
Het verleden kan een strop zijn, omdat je er niets meer aan kan veranderen. Wrok koesteren, teleurstelling en spijt over jouw verleden zorgen ervoor dat je nooit ten volle van het leven kan genieten. Het blijft als een zeurende pijn op de achtergrond en het baant zich langzaam een weg door jouw geluk en blijdschap heen. Hierdoor voel je je onprettig, zit je niet lekker in je vel en wordt het denken aan de toekomst een zenuwslopend geheel. Tevens wordt de stap om jouw dromen te gaan verwezenlijken ook veel moeilijker, omdat je nog met veel onverwerkte angsten zit en bang bent het "veilige" bekende achter je te laten.

Het is dan ook belangrijk om te gaan ontdekken wat ten grondslag ligt aan jouw angst(en). Wat is de oorzaak en waarom durf je het niet los te laten? Veel mensen ontdekken pas waar ze echt bang voor zijn als er wordt doorgevraagd waar nu precies de schoen wringt.
Ieder mens heeft namelijk een unieke kracht en het is zonde als dit door angst of onzekerheid wordt vermorzeld.

2. Transformering van het heden
Voel je je onprettig, ongelukkig of beklemd in een bepaalde situatie? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en te gaan vechten voor jouw geluk. Niets houdt jou tegen, de beperkingen die jij namelijk ervaart in jouw leven, leg jij jezelf van binnenuit op. Je doet jezelf de ketens om, waardoor je amper verder komt in het leven en waardoor jezelf te pletter slaat ter aarde.

Zodra jij je van jouw ketens hebt bevrijd, krijg je innerlijke rust en krijgt jouw geest de kracht om zich te gaan focussen op de toekomst. Je hebt namelijk rust nodig om een helder beeld te creëren van al die dromen die jij wilt gaan verwezenlijken. Je hebt kracht nodig om door te pakken, zelfs als het even tegenzit en jij een terugval ervaart. Overzicht is essentieel om de juiste koers te zetten naar het geluk dat op jou te wachten staat.

3. De uitwerking van jouw dromen
Zoals ik al eerder schreef, zijn dromen van een onuitgesproken schoonheid en veel mensen schuiven het van zich af als een tijdelijke hersenschim. Men durft zijn vingers er niet aan te branden, angstig dat het tegen valt of dat het faliekant mis gaat.
Maar elke droom is uniek, dit is namelijk zeer persoonsgebonden. Waarom durven veel mensen die stap dan niet te zetten om toch hun hart te volgen en te kiezen voor hun utopie?

Zorg ervoor dat je jezelf niet toestaat om de verwezenlijking van jouw droom te kunnen uitstellen. Haal je droom naar het heden, in plaats van dat jij van jouw droom slechts een illusie maakt.

Stel jezelf een deadline (op alles wat jij belangrijk vindt), maar ga niet wachten op het "juiste" moment. Het perfecte moment zal namelijk nooit komen. Soms is een sprong in het diepe nodig om te laten zien wat jij allemaal kan, hoe sterk jij wel niet bent en hoe groot jouw innerlijke kracht wel niet is om te kiezen voor het allermooiste wat jou ooit kan overkomen: de realisatie van een lang gekoesterde droom.