Blog 21 'Winnaars zijn geen mensen die niets fout doen, maar mensen die niet opgeven'

Elke eetstoornis ontstaat anders, heeft een andere oorzaak waardoor men door een diepe duisternis wordt verzwolgen. Zo is er ook niet één specifieke eetstoornis, maar zijn er veel verschillende vormen die zonder behandeling een dodelijke afloop kunnen hebben. Eigenlijk hebben al deze eetstoornissen twee dingen gemeen en dat is: perfectionisme en angst om te falen. En iedereen weet: perfectionisme en faalangst gaan hand in hand.

Men staat zichzelf niet toe om fouten te maken, of ergens een les uit te trekken. Er worden torenhoge eisen gesteld en wanneer hierin wordt gefaald, betekent dit dat men zichzelf straft op allerlei ondenkbare manieren. Dit kan een ernstig pathologisch patroon worden, waardoor de obsessie tot perfectie alles om zich heen vergruist. Een eetstoornis eist van jou dat jij er alles aan zal doen om een onmogelijk ideaalbeeld na te streven dat niet haalbaar is, met soms een dodelijke afloop tot gevolg. Het lokt jou in een val en wanneer jij in zijn ijzeren greep bent beland, lukt het je amper los te komen van zijn klauwen.

Fouten maken mag!
Maar naast fysieke kracht beschik jij ook nog over iets anders wat de eetstoornis niet van jou had verwacht: een ijzeren wil en oneindig veel doorzettingsvermogen. Dit kwam natuurlijk al naar voren door de volharding hoe jij jezelf kon pijnigen zonder enige aanleiding hiertoe. Maar jij beschikt ook over de kracht dit naar het positieve om te buigen.

Door jezelf toe te staan om fouten te maken, krijg je niet alleen meer rust en vrijheid, maar gun jij het jezelf ook. En die gun-factor, dat vermogen om weer van jezelf te kunnen gaan houden, is ontzettend belangrijk voor het genezingsproces. Niemand is 100% perfect, iedereen heeft zo zijn fouten en tekortkomingen. Zolang jij je best doet en jezelf inzet voor het goede, dan ben je al een heel eind op weg!

Niet alles pakt altijd even goed uit, maar dan kan jij jezelf tenminste vertellen dat je het hebt geprobeerd en dat je weer een les wijzer bent. Fouten zijn niet anders dan resultaten. Wanneer je bang bent om fouten te maken, kan dit een verlammende uitwerking hebben op jou en is het moeilijk voor jou om de juiste koers te blijven varen.

Het maken van fouten kan een erg ontmoedigende uitwerking op je hebben. Je voelt jezelf dan compleet mislukt en wanhopig. Maar heb je alles al geprobeerd? Wat doe je met deze informatie als iets niet helemaal volgens plan is verlopen? Laat je jouw schouders hangen en geef je op? Of zie je dit als een resultaat, een wijze les, en gebruik je dit als waardevolle informatie?

Een eetstoornis is hardnekkig en vloeit voort uit onzekerheid en angst. Angst om te falen is iets wat veel voorkomt. Ik was zelf ontmoedigd geraakt omdat ik dacht dat ik al mijn kansen al had verspild, dat ik er toch nooit zou komen en dat ik toch nooit geaccepteerd zou worden door anderen. Maar waren al deze gedachten wel realistisch? Dit is lastig te toetsen voor jezelf als je gedachten zijn overschaduwd met angst en verdriet.

Ik had toentertijd moeten beseffen dat mijn beslissingen niet fout waren, maar verkeerd ingeschat. Ik had mijzelf nooit moeten laten ontmoedigen of mijzelf moeten vergelijken met anderen. Ik ben ik en ik ben uniek op deze aarde. Er is niemand zoals ik en ik heb het recht mijn pad te volgen zoals ik het wil. Ik had niet moeten stoppen met proberen, want hoeveel manieren zijn er wel niet om het leven weer vast te pakken met beide handen? Er zijn wel duizenden manieren, en ik had niet eens alles geprobeerd. Stop daarom niet te vroeg met proberen, gooi niet zo snel de handdoek in de ring en stuur jezelf stap voor stap de kant op waar je wel heen wilt. Zoek de positieve verandering in jezelf en ga deze achter na. Ga de wereld ontdekken, en ook al maak je soms verkeerde beslissingen, hierdoor wordt jouw levenservaring geboren. Goede beslissingen zullen namelijk pas ontstaan dankzij jouw levenservaring.

"Is jouw wereld ingestort? Dan komt er ruimte waarin nieuwe dingen kunnen ontstaan."