Blog 22 'In de stilte voorbij je gedachten, vind je innerlijke rust'

Wat is stilte? Wat is rust? Twee begrippen die voor veel mensen niet vanzelfsprekend zijn en waar ik soms zelf nog af en toe mee worstel. De rust toelaten in je leven is lastig, zeker wanneer de schaduw van het verleden nog dreigend over je heen hangt. De wortels hiervan zitten diep verankerd in jouw hoofd. Wanneer er zich dan eindelijk een moment aandient dat rust en stilte geeft in jouw leven, voeden de wortels de aangename stilte met angstaanjagende schrikbeelden uit een vervlogen tijd.

Je wordt weer terug gezogen in een tijd waar de angst in jouw hart regeerde en waar niets vanzelfsprekend was. Je huidige leven wordt er op deze manier opnieuw mee overschaduwd, met een hoop stress en verdriet tot gevolg. Het vinden en creëren van rust en vrede in jouw leven, lijkt dan een onoverkoombaar obstakel.

 

Wat is innerlijke rust?
Innerlijke rust vind je in jezelf. Dit vind je wanneer je vrede hebt gesloten met jezelf, wanneer je ergens een thuis hebt gevonden en wanneer je mensen om je heen hebt verzameld die van je houden en altijd voor je klaar staan. Dit vind je wanneer je jezelf toestaat om van de kleine dingen in het leven te genieten, juist die dingen die ons leven zo bijzonder en uniek maken. Het is belangrijk om jezelf af en toe rust te gunnen en iedere dag kleine momenten voor jezelf te nemen. Ontspannen is essentieel en noodzakelijk om nare gedachtes uit je hoofd te verbannen en zware lasten van je schouders af te gooien. Hierdoor creëer je rust en vrede, zowel in je hoofd als in je lichaam. Believing in yourself is the key for finding peace.

Hoe vind je innerlijke rust?
In ieder mens bevindt zich een plek van vredige stilte voorbij zijn of haar gedachten: de innerlijke rust en ontspanning die voor iedereen essentieel is in het leven. De innerlijke rust ontdek je wanneer je leert tijd voor jezelf te nemen. Hier hoef je in feite vrij weinig voor te doen. Voorbeelden kunnen zijn: het luisteren naar mooie muziek, uitbundig lachen, een kopje koffie of thee nemen en genieten van de smaak of in de natuur wandelen.

Tijdens die momenten word je op jezelf terug geworpen en moet je leren om je kwellende gedachten los te laten. Laat jouw armen ontspannen langs jouw lichaam hangen, sluit je ogen even en adem diep in en uit. Spoor jezelf aan om even los te komen van alles wat jou zorgen baart en kom dan geestelijk tot rust. Doordat je af en toe de tijd neemt om te ontspannen, gaat het creëren van die langgezochte innerlijke rust steeds gemakkelijker en krijg je langzaam weer voldoende energie om met volle teugen van het leven te kunnen genieten. Op deze manier kun je af en toe een stap naar achteren doen en even stilstaan bij wat je allemaal al hebt bereikt. Een reflectie geven op wat je elke dag al hebt volbracht en wat er nog in petto voor je ligt. Dit geeft je rust, maar ook overzicht. De verwarring vervaagt en je ziet alles weer in een groter perspectief.

Om innerlijke rust te kunnen omarmen, is zelfreflectie belangrijk. Zoals ik in blog 17 schreef: "Zelfkennis, oftewel zelfinzicht, is belangrijk om over te beschikken. Wie zichzelf kent, weet waar zijn of haar sterke of zwakke punten liggen. Het maakt het makkelijker om van je eigen fouten te leren en behoed je voor verdere problemen. Het laat bijvoorbeeld zien wie jij werkelijk bent, of je introvert of extrovert bent, waar jij van houdt, waar je goed in bent en hoe je samenwerkt met anderen."

Doordat je weet wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn, besef jij dat er jij mag zijn zoals jij bent en dat jij er blij mee mag zijn dat jij uniek bent. Jij bent speciaal want niemand is zoals jou. Wanneer jij van jezelf leert te houden en jezelf accepteert zoals jij bent, krijg je meer rust in jouw lichaam en geest. Die innerlijke rust, waar je zo naar verlangt, zal dan werkelijkheid worden. Je kan dan je gedachten op de achtergrond duwen en met overgave gaan genieten van al wat het leven te bieden heeft. Hoop doet leven!

"If life is a poem, be the poet.
If life is a story, be the author.
If life is an adventure, be the hero.
To live any other way is a waste
Of this experience we call life."
- Dr. Steve Maraboli