Documentaires over eetstoornissen
Documentaire De langste adem
Kijk ook eens de 11 minuten durende documentaire van Joyce van der Bijl De langste adem’ over tips voor de omgeving van iemand met anorexia nervosa. Joyce gaat in gesprek met ouders, een zus, vriendinnen van mensen met anorexia nervosa.
Documentaire ‘Vel over probleem’ van 15 juli 2009 KRO
In deze documentaire, genaamd: ‘Vel over probleem’ volgt Jessica Villerius, die zelf geworsteld heeft met een eetstoornis, anorexiapatiënten in hun dagelijks leven. Het kan misschien prettig zijn om deze documentaire samen met iemand te kijken zodat je, indien je daar behoefte aan hebt, kunt praten over de gevoelens die bij je worden opgeroepen. Kijk op de site van de NPO.
Toneelvoorstelling Stillen
Stillen gaat over de scheiding van verstand en gevoel (hoofd en lijf), angst, hoop en vervulling. Met getekende figuren, filmpjes, projecties en muziek, geeft theatermaker Maartje Wikkerinkvorm aan de soms irreële gedachten en gevoelens van de onderliggende problematiek. Tegelijkertijd is Stillen een pleidooi om de persoon achter de eetstoornis te zien en te blijven vechten en hopen op de volledige terugkeer van deze persoon. Stillen is gemaakt voor iedereen die op een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft (gehad). Kijk op www.stillen.nl.
Toneelvoorstelling Mayday, Mayday!
Deze voorstelling gaat over een jongetje, Milan, die het thuis niet altijd makkelijk heeft omdatzijn zusje ernstig ziek is. Elke dag ziet hij hoe zwaar dit is voor zijn ouders en hoe zij hier mee worstelen. Om zijn ouders te ontzien vlucht hij weg in een fantasiewereld. In deze fantasiewereldsluit hij vriendschap met Steve Harlington, een gecrashte piloot. Steve is na zijn ongeluk van de radar van zijn thuisbasis verdwenen. Hij biedt Milan de aandacht en vriendschap, die hij thuis zo mist. De voorstelling, die voor elke leeftijd leuk is en door het hele land speelt, is te zien in theaters, bibliotheken, buurthuizen en op basisscholen!
Reportage ‘Achter de voordeur’ van 30 juni 2011, NCRV
In dit programma worden verschilende mensen geportretteerd, waaronder Petra Kersbergen. Zij vertelt over haar anorexia en hoe het nu met haar gaat. Zoals veel meiden dacht ook zij dat zij door af te vallen meer vrienden zou krijgen.
Reportage ‘It gets better’ van 10 juli 2012 BNN
Leontien van Moorsel hoopt als oud-kampioen wielrennen Sari met anorexia te helpen op weg naar een betere toekomst. In deze aflevering komt naar voren dat het belangrijk is om iemand met anorexia een reden te geven om te herstellen, in het geval van Sari zie je dat dansen haar stok achter de deur is om toch te blijven eten. Wanneer ze niet eet, mag ze namelijk niet meer dansen en dat wil Sari absoluut niet.
Reportage ‘Je zal het maar zijn’ van 12 oktober 2014 BNN
In dit programma zie je Limke Schopman die in behandeling is en door een vraag van haar tante haar herstelmoment mocht ervaren. Haar tante vroeg haar: ‘Limke, hoe gaat het nou écht metje?’ Op dat moment brak ze in tranen uit, omdat ze voelde dat ze de volledige aandacht en interesse kreeg van haar tante.Televisieserie ‘XXS’ van juli 2010 tot mei 2011 KRO Yvon Jaspers volgt vijf jonge mensen met anorexia. In deze serie staat de beleving van de persoon met de anorexia centraal.
Televisieserie ‘Tot op het Bot’ van november en december 2013 BNN
Coach Leontien van Moorsel volgt zes meiden in hun strijd tegen anorexia. Ook zie je af en toe beelden van thuis, hoe er in het gezin mee omgegaan wordt.
‘Motel De Jong’ van 25 november 2011 VPRO
Rianne Meijer, schrijfster van een boek, wordt geïnterviewd en legt uit dat zij precies iemandis die gevoelig is voor het krijgen van een eetstoornis; een control-freak, erg perfectionistisch, faalangstig en weinig zelfvertrouwen. In het niet-eten was ze wel goed en daarin had ze ietsgevonden wat haar controle gaf.
Actualiteitenprogramma ‘Schepper & Co in het land’ van 9 december 2011 NCRV
Lianne Hans is dochter van een boer en kreeg vaak opmerkingen naar haar hoofd dat ze een stevig meisjes was. Uiteindelijk is Lianne erg gaan afvallen en kreeg te maken met anorexia. Daar heeft het gezin hulp bij gezocht. Haar ouders zijn in therapie gegaan en het belangrijkste in de omgang met iemand met anorexia wat zij geleerd hebben is dat je consequent moet zijn en op één lijn moet zitten als ouders. Lianne ziet in dat ze nu weer echt kan genieten van het leven, omdat ze genezen is van haar anorexia.