Hoe herken je een eetstoornis?

Op het moment dat een eetstoornis zich ontwikkelt, is dat vaak nog niet direct zichtbaar in het gewicht. Dit betekent ook dat wat je aan het gewicht ziet van een kind, niet altijd overeenkomt met hoe het écht met het kind gaat. Daarnaast is het zo dat niet iedereen met anorexia extreem mager is, en niet iedereen met een eetbuistoornis extreem overgewicht heeft. De eetstoornis kan heel hardnekkig aanwezig zijn in het hoofd van het kind zonder dat je dat aan de buitenkant ziet. Zodra je een eetstoornis ziet aan het gewicht van het kind, ben je vaak al laat. Niet persé te laat, maar wel laat. Voordat het zichtbaar geworden is aan het gewicht, heeft er vaak al enige gedragsverandering plaats gevonden. Een kind trekt zich sociaal steeds meer terug en heeft bijvoorbeeld minder zin in klassenfeestjes. Of het neemt steeds gezondere lunches mee naar school en neemt thuis steeds meer de regie over de boodschappen die in huis worden gehaald. Het gaat vaak zo geleidelijk, dat je het nauwelijks door hebt.

 

Een aantal dingen waaraan je een (mogelijke) eetstoornis kan herkennen:

-Een onrealistisch zelfbeeld: Als het zelfbeeld van iemand niet overeen komt met de realiteit, kan dit duiden op een eetstoornis. Is iemand in jouw omgeving er van overtuigd dat hij of zij dik is, terwijl jij dat helemaal niet vindt, dan is het goed om hier over in gesprek te gaan of hulp in te schakelen

-Mensen of sociale situaties vermijden: Het is lastig voor mensen met een eetstoornis om leuk mee te doen met sociale situaties. Ze zitten namelijk erg met zichzelf in de knoop of zijn bang om verplicht te moeten eten tijdens zo'n situatie.

-Stiekem eten: Mensen met een eetstoornis zijn vaak geneigd om stiekem (bijvoorbeeld alleen op hun kamer) te eten.

-Weigeren om te eten: Merk je dat iemand in je omgeving nooit eet waar mensen bij zijn of altijd met zijn of haar eten speelt, dan zou dit te maken kunnen hebben met een eetprobleem.

-Niet eten in gezelschap: Mensen met een eetstoornis eten meestal liever niet waar anderen bij zijn. Eten gaat bij hen namelijk vooral om controle.

-Lichaamsbeharing: Op het moment dat iemand meer lichaamsbeharing heeft dan anders, zou dit kunnen komen door een eetstoornis. Als er te weinig vet is, zal het lichaam namelijk automatisch voor meer beharing zorgen om het warm te houden.

-Overgeven: Het vaak overgeven (of stiekem naar de wc/badkamer gaan) na het eten, zou een teken kunnen zijn van een eetstoornis.

-Koken voor anderen: Door maaltijden voor anderen te koken en vervolgens zelf heel weinig/niets te eten, hebben mensen met een eetstoornis controle over het eten en kunnen ze hier veel mee bezig zijn.

-Depressie: Een eetstoornis gaat vaak gepaard met een depressie. Het is lang niet altijd zo dat iemand met een depressie ook een eetstoornis heeft. Kijk dus ook goed naar de andere symptomen.