5. Zelfhulp voor ouders

5. Ervaringshulp en Zelfhulp voor ouders

Selecteer een contactpersoon:

Contactpersoon

Oké coach
Adres:
Nederland
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Download gegevens als: vCard

Overige gegevens

Overige gegevens:

Helaas is hulp dan ver te zoeken, wie kan haar helpen? De huisarts zat met de handen in het haar, een diëtiste gaf haar een ophoging van 1 boterham (terwijl ze 1 beschuit, en wat blaadjes sla met een tomaatje per dag at). Ze bleef afvallen. Verwijzing naar een eetstoornispoli. Eerst een maand wachttijd vanwege vakantie van de kinderarts. Daarna binnen 2 weken een opname in de kliniek. De regie werd helemaal overgenomen. Uiteindelijk is onze dochter zelfs in het ziekenhuis beland, sondevoeding en hartmonitor. De controle vanuit de kliniek werd tot het uiterste doorgezet (camera op de slaapkamer, alles onder toezicht, 5 min douchen) we liepen vast en hadden geen vertrouwen meer in de behandeling. Gelukkig konden we terecht in een gespecialiseerde kliniek. Allemaal meiden met een eetstoornis, gelijke behandeling. Helemaal gericht op weer normaal eten, en op aankomen tot een gezond gewicht. De onderliggende problematiek werd niet aangepakt. (Tijdens de gesprekken die we met haar hadden (hele vertrouwelijke gesprekken, waar ik dan ook wel dankbaar voor ben want door de eetstoornis is het wel zo dat er een deur werd open gezet, eindelijk ging ze vertellen waar ze al jaren mee rondliep. Ze voelde zich buitengesloten door haar z.g. vriendinnen, werd gepest en mocht niet meedoen. Dit was al op de basisschool begonnen, ze mocht alleen meedoen als ze zich aanpaste, ze werd vaak uitgelachen en mocht niet mee naar de film of naar een feestje. Ze heeft het nooit durven vertellen, schaamde zich hiervoor en wilde trotse ouders hebben. Schaamde zich omdat ze geen vriendinnen had en deed alsof. Legde de lat steeds hoger. Uiteindelijk was voor haar het dieptepunt toen ze met school op skireis ging, Oostenrijk. 2 van haar “vriendinnen” gingen ook mee, het was voelbaar dat er iets niet boterde toen ik haar naar de bus bracht. Ze heeft zich groot gehouden. Stuurde af en toe een enthousiast appje, leuk hier, amuseer me best… Naderhand bleek dat ze zich ontzettend verschrikkelijk eenzaam heeft gevoeld, huilend op de slaapkamer, niemand die haar miste bij de gezellige avondjes daar. Ook haar 2 “vriendinnen” niet die haar liever kwijt dan rijk waren. Dat was voor haar het moment geweest om te besluiten te gaan afvallen. Als ik misschien wat dunner en mooier ben dan zien mensen me wél staan en hoor ik er ook bij…….

Welke talenten zijn er wakker geschud bij mij? Waar ik vandaan kom is een vrouw die zich aanpast aan haar omgeving, zich klein maakt, een liefdevolle moeder, een trouwe werknemer, moeite had haar mening te laten horen, altijd eerst de ander…en dan mezelf.

Toen de eetstoornis kwam bij mijn dochter, leerde ik een andere kant van mezelf kennen. Dit ging niet zonder slag of stoot. De eetstoornis kwam en sloeg toe. Ik zag mijn dochter die zich niet kon verzetten tegen de eetstoornis, achteruitgaan. Ze werd als het ware opgegeten. Ik moest en zou haar helpen. Ik stortte me volledig op haar. Nee, ingestort ben ik niet, wel de deur ernaast. Mijn gezin kwam op de eerste plaats, dus minder werken. Emoties kon ik laten zien, en warempel ik kon steun ervaren. Ik vroeg om hulp bij familie, collega’s, vrienden (talenten die ik nog nooit gebruikt heb). Ik was als een leeuw als het om mijn dochter ging. Liet me horen bij de arts, zei niet meer overal “Ja” op. In plaats van klein, maakte ik me zichtbaar!

Ik was in de ban van de eetstoornis, wilde controle hebben op mijn dochter en leerde dus andere kanten van mezelf kennen. Ik wilde dat ze at, dat ze zich niet verveelde, dat ze een toekomst voor zich zag, dat ze zich beter ging voelen. Veel later zag ik in dat ik juist deze dingen niet onder controle heb.

Ik leerde dus andere talenten van mezelf kennen. Ik richtte me volledig op mijn dochter en haar eetstoornis. Ondertussen lekte mijn energie weg, verwaarloosde ik mezelf en mijn relatie, sliep ik slecht en was ik angstig, de andere kinderen maakten zich “onzichtbaar” en gingen vaak naar familie of gamen op hun tablet.

Totdat mijn talent ontwaakte dat ervoor zorgde dat ikzelf op de 1e plek kwam te staan. Ik had door, dat ik de enige was die mezelf hierbij kon helpen. Met behulp van een coach ging ik inzien dat ik mezelf op de 1e plaats moest zetten.

Het belangrijkste inzicht kwam toen ik zag waar ik controle over heb en waarover niet. De verantwoordelijkheid nemen over mijn eigen leven! Ik ben voor mezelf de belangrijkste persoon op deze aarde. Ik heb niet alleen deze inzichten gekregen maar ben het ook gaan leven… en nam besluiten…waaruit acties kwamen. En als moeder en vrouw ben ik echt degene die aan het roer van het gezin staat. en de dingen regelt. Dus ook hierin mijn verantwoordelijkheid nemen. Een solide basis bouwen met mijn man. Dus ook hier actie nemen. Ik ben gaandeweg de vrouw geworden die ik hiervoor moet zijn: een sterke, krachtige, toegewijde en betrokken vrouw. Ik ben in balans en aanwezig. Ik maak keuzes en neem hiervoor de verantwoordelijkheid. En ik heb weer energie!

Toen ik 3 maanden bezig was met mijn eigen traject, en merkte dat ik steeds sterker werd, krachtiger, energieker, was het onze dochter die aangaf er zó genoeg van te hebben om vast te zitten in haar eetstoornis, ze wilde weer vrij zijn. Yes, de knop was om!

Door de behandeling waarbij ze de regie in haar eigen handen heeft, en het besef dat ze zo vast zat door haar gedachten, maar ook mede door de ruimte die ze kreeg, is ze gaan inzien dat dit niet het leven was wat ze wilde.

Onze dochter neemt meer zelf de verantwoordelijkheid, we werken nu samen. Ik heb gezien en ervaren dat het hebben van een krachtig persoon in ieders omgeving ervoor zorgt dat de ander de ruimte krijgt om te zien wat er aan de hand is en hieraan te werken. Een krachtige vrouw zorgt voor een krachtige relatie, een krachtige vrouw zorgt voor een krachtig gezin en een krachtige vrouw zorgt voor krachtige kinderen!!

Mijn proces liep verder en loopt nog steeds door. Ik ben me meer bewust van de keuzes die ik heb en kies vaker voor groei en expansie. Mijn missie is om andere ouders van kinderen met een eetstoornis te helpen hun kind te ondersteunen, door zelf heel krachtig te zijn. Ik heb een eigen coachpraktijk opgezet en ben bezig andere moeders te ondersteunen. Mooi om hun proces te zien. Soms is een crisis nodig om je ogen te openen: waar sta ik en waar wil ik naar toe. Waarom tevreden zijn met de shit?, als je ook kunt kiezen om te creëren wat je wil creëren? Het is niet langer OVERLEVEN maar LEVEN!!

Onze dochter is er nog niet, ze heeft nog werk te verrichten. Een eetstoornis loslaten is één, gelukkig en tevreden zijn met jezelf is twee. Ze vecht nog dagelijks en maakt stappen richting gezondheid. Er zijn dagen dat het bijna vanzelf lijkt te gaan, en dagen dat het heel erg zwaar en moeizaam is. Maar terugkijkend zien we waar ze vandaan komt en waar ze nu al staat. Ze ontdekt steeds meer talenten…..

Ik ben zoo super trots op onze dochter, en op het hele gezin! Onze dochter werkt keihard en geeft niet op. En ik ook niet!!! Er zijn steeds meer momenten van puur geluk…..omdat ik daarvoor kies!!

Hulp toevoegen?

Met plezier voegen wij hulpverleners toe. Stuur een mail met details naar info@buropuur.nl, zodat wij jouw verbetering kunnen doorvoeren.

Wijzigingen melden?

Help ons deze database actueel te houden. Stuur ons een mail via info@buropuur.nl, zodat wij jouw verbetering kunnen doorvoeren.

Dank

Alleen op deze manier kunnen wij andere hulpvragers zo goed mogelijk van informatie voorzien!